Már jó ideje megy a szövegelés, hogy milyen újdonságokkal jönnek elő Nikonék a nyáron. Volt szó D400-ról, új fix fókusztávolságú lencsékről és sok másról, de végül csak néhány dolog igazolódott be.
Bejelentették a 70-200/2.8 VR II-t, ami az előző javított utódja. Sokan panaszkodtak, hogy az előző FX érzékelős gépvázakon vignettált, illetve a széleken nagyon életlen volt a kép. Ha minden igaz, ezt most javították és most már 14 millimétertől egészen 200-ig F2.8-as fényerő mellett működhetnek a profik. Bevallom, kellene a cucc nekem is. Ezt leszámítva a többi újdonság az DX-es tábort érinti.
D300 helyett itt a D300s, amely tud ezentúl videót is, állítólag autófókusszal. Erre az utóbbira nagyon kíváncsi vagy, előbbitől pedig félek. A videó HD felbontású, de  “csak” 720p, ami a Canon 5D Mark II zseniális 1080p videója mellett kicsit eltörpül és a D90-es videóját ismerve félek a minőségtől. Következő újítás a a CF kártya szlot mellett megjelent SD kártyát is befogadó szlot, ami adatbiztonság szempontjából jól jöhet, vagy éppen annak köszönhetően nem az egyik legrosszabb pillanatban kell kártyát cserélni (mint ahogyan az nekem megtörtént a múlt hét szombati esküvőn). Szintén gyorsult a szekvenciális fotózás 6-ról 7 fps-re, ami talán nem olyan fontos, merthogy akinek nagy sebességre volt szüksége, az úgy is megvette a géphez a markolatot, amellyel 8 fps a tartható sebesség.
Ezzel a D300s le is volna tudva, de jött még egy új váz a D3000. Nem gondoltam volna, lesz még egy 10 megapixeles váz. Gyakrolatilag egy kicsit felújított D60-ról van szó, amely megkapta a Multi-CAM 1000 11 pontos fókuszrendszert és egy 3 colos, de nem nem VGA felbontású kijelzőt és egy a kezdő felhasználók számára kitalált “mit akarunk fotózni” menüt.
Legvégül pedig van még egy “új” objektív, a 18-200/3.5-5.6 VR II, amelyben a gyártó az előző típus sokat kritizált hibát javítja, mint pl. a teljes ráközelítéskor lötyögő tubust és állítólag javítottak valamit a lencséken is. Ha igaz (amiről biztosan meg lehet majd győződni valamilyen tesztben), akkor egy jó kis társa lehet ez az objektív bármely DX-es váznak. Egy D300s-t használva egy megfizethető univerzális munkaeszköz is lehet. FX-es olcsóbb (nem F2.8-as fényerejű) univerzális zoom objektívet sajnos nem kaptunk.

2 hozzászólás “Nikon újdonságok”
 1. dw1 szerint:

  én azt sajnálom hogy minden komolyabb változtatás nélkül kihozták a D60 helyett a D3000-at.

  az autofókuszon mindig van mit javítani, az lcd növelése is időszerű, de… de semmi más?!

  még mindig nem lehet tisztességes markolatot venni a gépre, az érzékelő is 1600-ig bírja csupán, de 800 felett már vállalhatatlanul zajos, itt elfért volna egy upgrade.

  a D60-hoz firmware update-et sem voltak képesek kiadni, pedig ráfért volna némi gyorsítás…

  nem baj, azért szeretem azt a gépet 🙂

 2. e1 szerint:

  Firmware frissítés? Azt csak akkor adnak ki, ha valamilyen hibát kell javítani, illetve egyetlen egyszer megtették ezen kívül a D70-nél, amikor kijött a D70s, de hivatalosan a változás gyakorlatilag csak annyi volt, hogy új, Nikon színekben pompázott a gép menüje amitől kicsit kellemesebb volt azt nézni. Egyszerűen nem érdekük javítani a gép tulajdonságait. Ha jobbat akarsz, vegyél másik gépet.
  Ami a képzajt illeti D60-nál, és legmagasabb ISO-t D3000-nél, a szitu ugyanaz lesz. Mindkettőben ugyanaz a D200, D80 és D40X-ben használatos képérzékelő van. Ez akkor amikor kijött, ennyit tudott. Ha újabbat akarsz, akkor ott a D5000 és a D90.

 3.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!