Aki tömegközlekedik Pozsonyban, vagy más városban, tudja hogy a hajléktalanok problémás emberek. Alapvető gond, hogy feketén utaznak, gyakran ittas állapotban vannak és nem ritkán összekoszolják a járműveket is. Ehhez természetesen hozzájön az is, hogy általában nem éppen rózsaillatúak, így a többi (általában) fizető utasnak kellemetlenné, vagy elviselhetetlenné teszik az utazást. Ha jön az ellenőr, az vagy letessékeli a buszról, vagy nem. Azoknak nincs kedvük foglalkozni velük, mert tőlük pénzt úgy sem látnak, mennek inkább a többi utast zaklatni. És tudjátok mi lehet ettől még rosszabb? Szóval itt van ez a “csövesprobléma”, amellyel tenni kellene valamit. Mivelhogy társaságuk a buszon (és általában máshol is) számomra szintén kellemetlen ma úgy döntöttem, hogy teszek is valamit és nem csak az orrom alatt fogok morogni

(fotó: imhd.sk)

(fotó: imhd.sk)

Történt ugyanis, hogy ma délután pár perccel délután 4 óra előtt a városba utaztam a 202-es trolibusszal. Aránylag kevesen voltak benne, ilyenkor az emberek többsége a belvárosból kifelé utazik. Napsütéses nyári nap volt, szóval a buszban uralkodó klimatikus körülmények majdnem olyanok rosszak voltak mint egy üvegházban. Ilyenkor a gazdasági válság idején ha nem akarunk taxira költeni, marad a busz, troli és villamos és egy kis szenvedés a hőségben. Mivelhogy ovis korom óta utazásaim túlnyomó részét csuklós Škoda 15 Tr trolival teszem, tudom, hogy hova érdemes ilyenkor nyáron állni, vagy ülni. Választásom a csuklóra esett, ott is úgy, hogy a lehető leghuzatosabb helyen álljak. Két buszmegállót mentem, amikor arra lettem figyelmes, hogy két kicsit barnább bőrű (biztos sokat volt napon) állampolgár szált be, és furán dülöngtek a busz hátuljában, majd egyikük jött lassan előbbre és közben minden emberhez odahajolt és láthatóan zaklatta őket valamivel. Mint kiderült az nem éppen tiszta ruházatú, törött kezű ittas, vagy drogok hatása alatt levő fiatalember kéregetett. Tőlem is húsz centet akart, és annak ellenére hogy határozottan elküldtem, illetve szóltam neki, hogy szálljon ki, 15 másodpercig ott lihegett a nyakamra, majd folytatta a kéregetést a többi utasnál. Volt néni, aki beszólt neki, hogy menjen dolgozni (az most mennék én is…), de a nem tágított, ment végig sorban az összes utason. Ekkor felmérgesedtem, odamentem az ajtóhoz és 4x lenyomtam a vészjelző gombot, amire a sofőr azonnal lelassított, majd egy szélesebb útszakaszon megállt. Én előrementem, megmondtam, hogy én nyomtam meg a gombot és megkértem, hogy tegye le a buszról a kéregetőket, akik ekkor már megint mindketten hátul voltak. Hátra ment, kinyitotta kézzel az ajtót és leparancsolta őket a buszról, majd kinyitotta még hátul a tetőablakot, amely zárva volt. Előre jövet több ember (köztük én is) megköszönte neki, hogy kitette ezeket az embereket a buszból, majd visszaült a fülkéjébe és 1 perc késéssel folytattuk utunkat.

Tisztában vagyok vele, hogy a vészjelző megnyomása részemről nem volt teljesen ideális megoldás, mert az tényleg vészjelzésre szolgál, de abban a pillanatban látva az emberek arcán azt, hogy mindnyájan kellemetlenül érzik magukat ez látszott a legegyszerűbbnek és legeffektívebbnek. Szerencsére a 202-es járat 6636-as jelzésű troli sofőrje is vette a lapot és megtette azt, ami amúgy ilyenkor a dolga. A buszokban kiakasztott utazási szabályzatban (sajnos nem tudom mi a pontos neve) és le van írva, hogy a sofőr kiutasíthat a buszból olyan embert aki viselkedésével, vagy koszos öltözékével terhére van a többi utasnak. Szóval jogilag is teljesen korrekt a dolog.

Tudom, hogy ez csak egy kis csepp a tengerben és két negatív főhősünk visszasétált a megállóra, majd felszállt a következő trolira, de ha ezt amit én ma eljátszottam mások is megteszik, egy idő után eljuthatunk arra a szintre, hogy nem fog kellenünk büdös és koszos hajléktalanokkal osztoznunk a busz amúgy is kis belső terén, és tiszta, nem pedig lehányt és levizelt ülésekre ülhetünk. Elvégre a tömegközlekedés nekünk van, ezért védjük meg, érjük el, hogy ne legyen érdemes autóval/taxival utazni!

10 hozzászólás “Kéregetők a troliban”
 1. Kp szerint:

  20 cent nem sok ugye, de ha mindenki 20 centet kér és adnánk neki akkor mi mehetünk kéregetni …..

 2. e1 szerint:

  Nem ez volt a mondandóm lényege, de ez is igaz. 🙂

 3. M@te szerint:

  Helyes, ezt szerintem bekuldhetned a BKV blogra is. Sajnos neha ilyen szelsosegesen kell viselkedni… Egyetertek veled, jo huzas volt…

 4. e1 szerint:

  Én azon gondolkodom, hogy talán lehetne csinálni egy szlovákiai, amolyan MHD blogot. Anyag van elég, csak kellenek emberek, akik eleinte rendszeresebb írnának. Később aztán elterjedhetne a blog magától is. Természetesen feltétel az, hogy ezek az emberek rendszeresen utazzanak városi tömegközlekedéssel, szóval te már ki is estél a játékból. 😀

 5. M@te szerint:

  Kabbeeeee…..

 6. Kp szerint:

  Hiába küldenéd be a bkv blogba, ha nem foglalkoztak azzal akit az ellenörök megvertek akkor ezzel szted foglalkoznak ??????

  Szlovákiában mhd az bkv ? 🙂

 7. e1 szerint:

  Szerintem a BKV blogosok sok mindennel foglalkoznak, de azzal tisztában vagyok, hogy a pozsonyi dolgokkal nem fognak. Azért is kellene egy ilyen szlovák blog.

  Jah, MHD = mestská hromadná doprava, azaz városi tömegközlekdés.

 8. maros szerint:

  egy fecske nem csinál nyarat

 9. e1 szerint:

  Sajnos.. 🙁
  De azért nem ártana, ha mások is tennének valamit. 🙂

 10. Kp szerint:

  “mások is tennének valamit”

  hehe, tesznek is, nyulják a pénzt a BKV-tól…..:)

  Amugy mikor jössz a seo fórumra ?
  Régen (Utoljára aktív: 2008-07-22 15:06) voltál arra 🙂

 11.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!