Á, mennyire utálom ezt. Csütörtök este jó kedvűen hazajöttem, letusoltam, beültem a gép elé, megnyitottam a mailjeimet és mit látok? Kešů ír, hogy gond van a szerverrel, valamiért “read only” az összes lemez. Ez zseniális hír számomra éjfélkor, főleg amikor legalább két tucatnyi weboldal nem működik rendesen. Azok akiknek csak sima webes prezentációjuk van a szerverünkön, azok észre sem vették, de sajnos a legtöbb web valamilyen blog, CMS rendszer, vagy más interaktív oldal. Valamelyek így nem mentek egyáltalán, valamelyek hibákkal. Tehettünk két dolgot. Restartoljuk (mint hogyha Windows-on futna a cucc) és imádkozunk, hogy minden rendbe jöjjön, vagy szarunk rá hétfőig (ugyanis hétvégén nincs rendes supportunk), vagy kieszelünk valamit. Az utolsó mellett döntöttünk, a hosszú hétvége alatt csináltuk meg azt, amit 1-2 hónapja találtunk ki, mint backup terv, ha valamilyen gondok adódnának a jelenlegi vassal. Sajnos a dolog csak a “kitaláltuk” stádiumig jutott, gyakorlatilag nem kezdtünk el tenni az ügyben még semmit, munkahelyi, iskolai és egyéb elkötelezettségek miatt. Sajnos.
A terv annyi volt, hogy lesz még egy amolyan backup szerverünk, amelyen napi szinten lesznek az adatok szinkronizálva a rendes szerverrel. Ha ledöglik, átirányítjuk megváltoztatjuk az IP címeket a DNS szerveren és működünk tovább. Sajnos a backup szervert nem készítettük még el, ezért gyors megoldás kellett. Még egy gépem nincs itthon (anyám laptopját kivéve), viszont a jelenlegi itthoni masinám kb. 3-4x erősebb mint a jelenlegi szerverünk.

Most ez a szerver (és főállásban a saját számítógépem).

Most ez a szerver (és főállásban a saját számítógépem).

Egyedül az internetkapcsolatom nem olyan jó, viszont itthoni körülményekhez képest még így is bőven elegendő szerver működtetéséhez (főleg ha belegondolok, hogy milyen vonalon futott anno az iskolai mail és webszerver és az egész iskola). Működött már régebben itthonról is a szerver és akkor még az UPC-n keresztül volt 10/1 Mbps netem. Nem volt különösebb panasz, legfeljebb nem lehet gyorsan zenét és egyebeket letölteni.

Orange FiberNet, GPON ONT G-25E (2,5/1,25Gbps), előtérben a D-Link DIR-655-ös routerem antennái
Orange FiberNet, GPON ONT G-25E (2,5/1,25Gbps), előtérben a D-Link DIR-655-ös routerem antennái

Jelenleg optikus kapcsolatom van az Orangetól. Sebessége 20/4 Mbps és a szlovákiai peering központot átlagosan 2ms-os idővel tudom pingelni a UPC-s kilenchez képest. Jó ez. Ezután nem volt más hátra, mint feltelepíteni egy virtuális Linuxot az itthoni gépemre. Ment is volna simán, ha először a VMware nem makacskodik és a mindenféle NAT és Bridge networking alapbeállításaival nem dobja le a netkapcsolatomat. Ideges voltam, ment a VMware a francba, feltettem az utolsó VirtualBoxot. Nem annyira spéci program, viszont ingyenes és elsőre működik. Kešů úgy döntött, hogy nem akar egy Gentoo telepítésével játszani, szóval feltettem az Ubuntu 9.04 server-t. A csomagválasztást leszámítva használhatónak tűnik, majd átadtam a stafétabotot, hogy Kešů Prágából beállíthassa az egész rendszert a mi megszokott beállításainknak. A legegyszerűbb része a dolognak az volt, hogy átmásoltuk mindenki weboldalát ide haza hozzám (persze ez sem ment könnyen, mert az FTP sem működött, mivelhogy nem tudta logolni a bejelentkezőket). Következő dolog az adatbázis átmásolása lett volna. Na, itt kezdődtek az első komolyabb gondok. A legnagyobb az volt, hogy a lemezekről nem lehetett kiexportálni az adatbázisokat. Oké, akkor használjuk az utolsó napi backupot. Itt jött meglepetés, egy elírás miatt, amit szerény személyem produkált az utolsó backup pont egy héttel ezelőtti volt, szóval ezt mellőznünk kellett. Utolsó lehetséges megoldás, hogy az adatbázis nyers adatait egy az egyben átmásoljuk, mint fájlokat. Első ránézésre működőképes megoldás, a MySQL verziószámai csak minimálisan tértek el, járható útnak nézett ki. Közben még Kešů lementette az összes konfigurációs fájlt az előző szerverről és beállította az Apache-t úgy, hogy az összes egyedi specialitás (subdomainek, átirányítások, stb.) is működjenek rajta. Nem maradt más hátra, mint letesztelni, hogy működnek-e az oldalak. Működtek, de persze valami közbecsúszott. Az adatbázisból kiolvasott adatok annak ellenére, hogy mindenhol korrektül jelentek meg, az oldalon betöltés után hibásan voltak kódolva. Nagyon régen, amikor a Zene.SK-n a PHP-Fusiont akartam UTF-8 kompatibilissé tenni sokat szoptam már vele, tudtam, hogy mi mindent kell átállítani és minden be is volt állítva ahogy kell, UTF-8 volt mindenhol. Átnéztem az Apache, a MySQL konfigurációját (amelyet mellesleg a rendes szerverről másoltunk át), minden rendben volt és mégsem működött. Majdnem fél napunk ráment, amíg megtaláltam a gondot, azt is már kínomban, amikor elkezdtem próbálgatni az összes lehetséges MySQL konfigurációs paramétert. Heuréka, megtaláltam! Annyit kellett beállítani a MySQL-ben, hogy

–character-set-client-handshake = FALSE

és máris minden ment rendesen. Ezután belőttük az összes webet, kijavítottuk az apró hibákat és jelenleg működünk. Már csak az van hátra, hogy hazahozzuk a szervert és átnézzük a teljes konfigurációját, illetve átrendezzük benne egy kicsit a lemezeket. Jelenleg 4 lemezből egy RAID5-ös mező van kialakítva. Ha egy lemez elromlik, nincs baj, viszont szép a kapacitás. A gondok ott kezdődtek ezzel konfigurációval, hogy azok a fránya lemezek el is kezdtek romlani. Illetve, hogy legyek pontos, nem romlottak el, csak időnként kalibrálták magukat, ami azzal járt, hogy az Adaptec 2420SA meghajtó kártya pár másodpercig nem kapott tőlük választ és ez azzal járt, hogy hibásnak titulálta őket. Oké, ha egyszer megesett volna, nem érdekel, de volt időszak, hogy majdnem havonta jártam be az miatt a szerverterembe, és az amúgy hibátlan lemezeket cserélgettem össze-vissza. Végül betelt a pohár, eldöntöttük, hogy az összes lemez WD Caviar RE3 lesz, amelyekkel állítólag nincs ilyen gond, mert pont szerverekben való használatra lettek tervezve és ki tudják az általunk használt Samsungok eme hiányosságát. Az első lemezt hamar ki is cseréltük, mert a következő “meghibásodás” nem váratott magára sokáig, de azután hónapokig semmi. Érdekes, viszont csak azért, mert jobb lemezeket akarok a gépbe nem fogom lecserélni az összes lemezt egyszerre, nem? Főleg ha anyagi vonzata is kb. 200€ ráfizetéssel jár.
Szóval így voltunk egészen mostanáig, azzal, hogy majd ha kéri, akkor cseréljük a következő lemezt, viszont most változott a helyzet. Miután lementettünk minden adatot (ez még folyamatban van, mivelhogy internetkapcsolat és nagy adatmennyiség függvényében ez időigényes feladat), jön a szerver haza, nem kell várni semmire, nincs para azért, hogy le kell állítani pár percre a gépet. Szóval itthon lesz a vas, és itt az alkalom, hogy a RAID5-ös mezőt örökre megszüntessem ezen a gépen.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz az, csak rájöttem, hogy nem éppen webszervernek való. Szóval ezennel visszatérünk a jól bevált RAID1-hez, a kevésbé fontos adatokra pedig nem lesz semmilyen backup, mert teljesen felesleges. Elvégre semmi értelme annak, hogy egy weboldal beolvasásakor 4 lemez dolgozzon egyszerre, főleg ha közben még éppen backupolok is valamit. Jobb lesz, ha a webes dolgokat két lemez látja el, a backupos dolgokat pedig külön 1-1 mindenféle tükrözések nélkül. Backupot tükrözni amúgy is hülyeség volna nem? Igaz, így most a jelenlegi kapacitásunkat szétszabdaljuk három részre, ami nem túl kényelmes megoldás adatkezelés szempontjából, de annyi baj legyen. Majd ha a két lemez betelik backuppal, kicseréljük őket egy darab 2TB lemezre és megint nyugalom lesz egy ideig, ráadásul felszabadul egy SATA port is, így majd a jövőben megint bővíthetjük a tárolókapacitásokat. Addig talán a 2TB lemezek árai is kicsit lejjebb mennek, mert a jelenlegi 250€ amit kérnek érte kicsit sok, de ez már a jövő zenéje lesz. Most arra kell koncentrálni, hogy a vasat mihamarabb hazahozzuk, ha már itthon van és lemezkonfigurálgatás lesz, akkor újratelepítjük a rendszert is és aztán amint lehet, megy a szerver vissza a helyére, mert unom hogy éjjel-nappal búg a gépem. Azaz legyek pontos! Nem az zavar, hogy éjjel-nappal búg, hanem csak az, hogy búg.

Arctic Cooling AR-12025, háttérben 3 darab Samsung HD753LJ merevlemez

Arctic Cooling AR-12025, háttérben 3 darab Samsung HD753LJ merevlemez

Máskor is megy éjszaka a gép, de jelenleg +1 lemezt kellett beletennem a virtuális rendszer miatt. Így most 3 merevlemez dolgozik benne egyszerre, amelyeket bele sem lehet rendesen szerelni  10 éves ládámba, ezért csak a gép elejében álló helyzetben vannak elhelyezve az amúgy is hely nélküli ládában, amelyben már jelenleg is a gép aljában van a tápegység, mert okos fejemmel vettem egy bazi nagy hűtőt a processzoromra, amelynek természetesen kellett a hely. Természetesen így a légmozgás nulla, tápegység nem szív el semmi hőt sem, mert visszafújja azt a ládába a grafikus kártya pedig passzív hűtésű, ezért fűt az is rendesen. A végeredmény az, hogy nagyon meleg van a gépben, légmozgás semennyi. Nincs mese, be kellett tennem egyet azok közül a ventilátorok közül, amelyeket a szervebe vettem pár hónapja és mivelhogy a szerverbe vettem őket, nem volt fontos, hogy milyen hangosak. Na, most ezt a ventilátort hallgatom. Ha nem tudnám milyen forróak voltak már előtte is a lemezeim, régen kivágtam volna, de most mások a prioritások. Mindenesetre a wishlistre ezennel felkerült egy új láda, lehetőleg valami nagy jó légmozgással ami legalább 10 évre elegendő lesz, egy új táp hozzá és mindehhez szupercsendes Noctua ventilátorok. Aki tudja a jövő heti nyertes lottószámokat, az kérem szóljon. 😉

[update]

Egy három és fél hónappal későbbi fotó a lemezekről…

Talán gyakrabban kellene otthon porszívóznom?

Talán gyakrabban kellene otthon porszívóznom?

5 hozzászólás “Megint szopat a szerver”
 1. furious (barika) szerint:

  Finom hétvége lehetett, viszont az már mennyire durva hogy a routerek, majdnem ugyanolyan kaliberu profi géppel vannak lefotozva a posthoz mint amivel mondjuk a dobozukon levo fenykep lett csinalva 🙂

 2. e1 szerint:

  Sajnos csak ez volt itthon. 🙂

 3. nyomkereső szerint:

  Bár nem igazán értettem a sok rövidítést meg a szakzsargont, de a hibát gyorsan kijavítottátok. Még egyszer köszönet! 🙂

 4. e1 szerint:

  A hiba még nincs kijavítva, viszont ami fontos, az oldalak mennek.

 5. norbi2720 szerint:

  szia
  jó jártál orange szolgáltatóval, szép az ONT

  mi meg itt szopunk a T-s… deutsche telecom ADSL internettel
  kezdtem én is bepöccenni hogy nem tudnak nagyobb netet adni bla bla bla szar hálózatuk mindenhol …
  gondolkoztam LTE mobilnet telenorosal 150megabites
  itthoni ADSL szemben gyorsabb , csak hát drágább 4000Ftal …

 6.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!