Végre! A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportállal történő dolgokat már egy jó ideje figyelemmel kísérem, mivel ugyanabban az évben indult az oldal, amikor a SZMAZE számára írtam pályázatot szervervásárlásra. Mivelhogy annak idején lehetett látni a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának honlapján az összes pályázatot és a megítélt támogatást, a Bumm azonnal szemet szúrt nekem, merthogy bőven többet kaptak a legkisebb hét számjegyű összeg kétszeresénél (akkor még koronában). Őszinte leszek, mérges voltam. Más pályázóknak, főleg civil szervezeteknek úgy kellett pár ezrekért könyörögniük, nem beszélve a arról, hogy mennyi papírmunkával járt annak idején (és most is) egy pályázat beadása, erre fel egy Kft. ekkora összeget kapott. Mondom a francba, akkor ez most a kultúráról, vagy a pénzről szól? Mindegy, a pénzt megkapták, szóval elkezdett egyre jobba érdekelni, hogy ennyi pénzért mit tudnak produkálni, főleg hogy külön alkalmaznak embereket, akik ezután a tartalommal foglalkoznak náluk, irodahelyiségeik vannak (jártam is ott egyszer), szóval megvan minden ahhoz, hogy egy jól menő hírportál működhessen és esetleg többet tudjon nyújtani az Új Szónál. Csalódtam. Pörgősen beindultak, viszont ami utána következett az csalódás volt. Szlovákiai hírportálból inkább komáromi lett, a hírek egyre ócskábbak lettek. A tartalom többsége hírügynökségektől van átvéve, azok alatt a cikkek alatt, amelyeket elolvasok általában a következő három betű található: MTI. Meg is látszik a cikkek minőségén. Nyers adatok, nem térnek ki a részletekre, fotók gyakorlatilag nincsenek, csak kis 100-150 pixeles képecskék, hogy legyen ott valami. A legrosszabb az egészben, hogy a kedves szerzők akik a cikket átveszik (Ctrl+C, Ctrl+V) az MTI-től még azt a fáradtságot sem veszik, hogy kicsit kiszínesítsék a cikket, vagy legalább a számadatokat javítsák, és forint helyett koronában ill. euróban tüntessék fel. Nem tudom, de számomra ez már az igénytelenség tetőfoka. Természetesen idővel beindult  a reklámbiznisz is, az oldal elkezdett tele lenni reklámokkal. Ezzel nem is lenne baj, csak hát időnként már olyan elviselhetetlen volt a mennyiség, szóval a Bummon is elkezdtem szűrni a reklámokat (Adblok Plus Firefox kiegészítővel – ha valaki nem ismerné), nem beszélve a cég saját szolgáltatásai reklámozó bannerekről. Nem akarok moralizálni, de azt már egy kicsit túlzásnak tartom, hogy az adófizetők pénzéből  (az én pénzemből is) létrehozott hírportált még önpropagációra is felhasználjuk. Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg ezt semmilyen törtvény nem tiltja. Na, és minek apropóján írom ma mindezt?

Bumm - arculatfrissítés után
Bumm.sk az arculatfrissítés után

Ma rátévedtem a Bummra és látom, hogy arculatfrissítésen esett át az oldal. Követik azt a vonalat, mint a Paraméter és az Új Szó. Tény, áttekinthetőbb, ráadásul könnyebb olvasni is, nem mint előtte, amikor 30-50%-os nagyítás mellett is húzta az oldal a szemem. Talán a legfontosabb az egészben az, hogy az oldal végre gyorsan töltődik be, mert a bal oldali mindenféle hírpanelek, amelyek főleg a partneroldalakat linkelik (köztük a Zene.SK-t is a kultúra menüpont alatt) átkerültek a jobb sávba, ami azzal jár, hogy nem kell ezek betöltésére várnom, hogy olvasni tudjam a cikket. Az előző megoldás nagyon lassú volt. Talán ezen kívül lecserélték az oldal motorját, vagy talán a vasat is amelyen az oldaluk fut, nem tudom, de tényleg pozitívan értékelem, hogy az oldal sokkal gyorsabban jelenik meg. Az új design szerintem rendben van, talán csak a logót javítanám kicsit, mert nekem azok az árnyékok az M betűk alatt kicsit furcsák, valahogy túl élesek.
Most már csak a tartalmon kellene javítani, komáromi helyett szlovákiai lehetne a Bumm, lehetne sokkal több igényes saját szerzésű cikk, az átvett cikkek legalább egy kicsit lehetnének módosítva, hogy emészthetőbbek legyenek és főleg több képet kéretik feltenni (a politikai témájú cikkeknél csak mértékkel), mert ha egy cikk egy új üvegautóról szól (jobb példa nem jutott eszembe), akkor szeretném látni is azt, nem csak tudni, hogy létezik.
Ennyi, majd figyelem a fejleményeket továbbra is. Ha esetleg valaki át akar kattintani a Bummra, link itt

Egy hozzászólás “Bumm.sk”
  1. Stella szerint:

    Jééé, az a nő a szociológiatanárom 🙂 A Lampl Zs.

  2.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!