Már terveztem egy ideje, hogy lecserélem az itthoni routeremet (Linksys WRT54GS). Nem azért, mert rossz lenne, vagy nem lennék vele megelégedve, csak egyszerűen egy jobb típust akartam, konkrétan olyat, amely támogatja a jelenleg még nem szabványozott 802.11n wifi standardot, annak is a Draft 2.0 verzióját, és rendelkezik gigabites hálózati portokkal.

Linksys WRT54GS

Kb. jövő év közepére volt tervezve a csere, de úgy adódott, hogy akadt egy vevő mostani routeremre és ezért úgy döntöttem, hogy eladom inkább most, minthogy utána ne tudjak tőle esetleg megszabadulni. Szóval döntés megvolt, már csak az új routert kellett beszerezni. Meglepetésemre, nagyon gyenge a kínálat fogadott, amikor fellestem az egyik nagyraktár oldalára, és nem javult ez a tendencia semmilyen más oldalon való keresés után sem. Sajnos ez nem volt minden. Mivelhogy kicsi volt a választék, az árak is elég magasak, ráadásul nem volt a raktáron egy szerencsétlen router sem. Elképesztő, de ez van. Ezután nekiláttam a keresésnek cseh oldalakon, és szintén nem jártam sikerrel, mindaddig, amíg eszembe nem jutott a Pixmania. A Pixmania egy franciaországi székhellyel rendelkező nemzetközi internetes üzlet, ahol nagy kínálatból lehet válogatni jó árakért. A jó árak alatt azt kell érteni, sokszor hogy jobb áraik, vannak, mint az itteni nagyraktáraknak. Ezt igazolja az a tény, hogy két és fél éve, amikor Nikon D70-es fényképezőgépemet pont ezen üzlet mellett döntöttem, mert a végleges ár szállítási költségekkel együtt jobb volt, mint az itteni nagykereskedési ár adó nélkül. Ez barátok között is minimum 19%, és ehhez még hozzájön a kiskereskedők haszna. Szóval térjünk vissza routerünkhöz. Némi olvasgatás és információgyűjtés után két router volt esélyes arra, hogy itt viriítson szobámban a modemre helyezve. Az első az Linksys WRT350N, a másik pedig D-Link DIR-655. Első szimpatikusabb volt számomra, mert eddig is Linksys routert használtam és meg voltam elégedve, ráadásul ennek a típusnak van USB drive host funkciója is, utóbbiban pedig megfogott az egyszerű design. Végül az utóbbi mellett döntöttem, három oknál fogva: konkrétan ez a Linksys nem volt a Pixmania kínálatában, teszteknél a D-Link jobb eredményeket mutatott átviteli sebességeket illetően és nem utolsó sorban a DIR-655 kb. egy ezressel olcsóbban jött ki az itteni nagyraktáraknál. Szóval Pixmania, keres, ár 4100 + szállítási költség, ami kb. 300 korona. Egy kis filózás, meg fizetésre várás, mert éppen nem volt elég készpénzem a kreditkártyámon, és hoppá, D-Link DIR-655 ára már szállítással együtt 4100 alatt. Hm, kellemes hír, azonnal rendelem a cuccot.

D-Link DIR-655

Ebben a pillanatban a szlovákiai nagyraktári ár 4600 korona adó nélkül és még várni is kell. Pixmaniai tapasztalataimat ismerve a router otthon lehet egy héten belül (még hogyha 3-4 munkanapot is deklarálnak). Így is lett, a router tegnap este 9 óra előtt csengetett be, DPD-s bácsi hozta. Én már ekkor mélyen aludtam és már nem is vártam, hogy megjelennek a napfolyamán, még hogyha a csomag útját követve tudtam, hogy már reggel óta Pozsonyban kocsikáztatják kicsiny csomagomat. Amikor a fényképezőgépemet vártam, akkor egész nap sürgettem a szerencsétleneket, úgy sikerült este 8-ra meghozniuk. Elképesztő, hogy képesek így bagózni az emberre.

DPD - csomagom életciklusa

Szóval tegnap este megjött a router, ma reggel kicsomagoltam, bekapcsoltam és üzembe helyeztem. Működik. Meg kell hagyni, hogy tényleg elegánsabb, mint a régi Linksysem, nem beszélve az admin panel menüjéről. Nagyon ízlésesen van megcsinálva, és tele van tömve mindenféle funkciókkal. Eltart egy darabig, amíg kiigazodom rajta. Természetesen az első dolog ami érdekelt, az N-es wifi volt. Bekapcsoltam, a laptopot megtalálta az új hálózatot. Egyedüli dolog ami kicsit furcsa, hogy az “only n” hálózatot 802.11g-nek titulálja, pedig N-es kárta van a kicsikében. Viszont ami mindenképpen fontos, az az átviteli sebesség. Első mérésnél dettó ugyanaz volt, mint régi routerrel, kb. 20-25 Mbps, viszont amikor közel hoztam az laptopot az antennákhoz, akkor a sebesség felkúszott 48-52Mbps környékére, és visszatéve a laptopot az asztalra megmaradt a kb. 40Mbps sebesség. Ezek a számok még mindig a G tartományon belül vannak, de már sokkal használhatóbbaknak néznek ki hálózati átvitelnél. Még némi tesztelésre szükség lesz, hogy képben legyek, miért megy “csak” ilyen lassan, de szerintem a Dell wifi kártyája lesz a ludas a dologban. Ezzel cseszekedni ráérek még, számítástechnikát illetően most a következő feladat a számítógép lecserélése, tárhely bővítése.

14 hozzászólás “Új router a háznál, D-Link DIR-655”
 1. orbit szerint:

  egész jól néz ki 🙂

 2. e1 szerint:

  Tudom. 🙂 A Linksyst pedig pont tegnap adtam el Vajdinak. Nem volt piskóta beállítani. Kb. 25-30 wifi hálózatot találtam összesen a lakás különböző részein, de szerencsére akadt még így is 2 üres kanális a 13-ból. 🙂 Aztán már csak a 4 laptopot kellett belőni, és hurrá megy is a cucc mindejnki gépén. 🙂

  Amúgy mi a francot csinálsz ilyenkor a blogomon? 😀

 3. lati szerint:

  Hy!

  Bár nem mostanában irtad le az véleményed a témáról remélem még (aktiv)vagy.
  Engem is ez a két ruter érdekelne a linksys és a d-link, csak én a jó jelerőség mellett szem előtt tartom az usb-s winyó támogatást is, mégpedig :WD MyBook 1000GB Home.
  Ezt szeretném összehangoni a ruterrel!
  A laptopom támogatna az n-es wifi-t és van rajta e-sata is.
  Az elképzelésem az lenne h a wd külső winyót a ruterrel folyamatosan össze lenne kötve, de ha estleg lassan menne a nagyobb fileok feltöltése a külső adattárolóra arra ott az e-sata. 😀
  Én is linksys párti vagyok mert az elősőm pnt olyan mint neked volt, de a d-link is nagy favorit nállam.
  Egyik ruterről sem találtam olyan leirást ami emlitésre lett volna méltő(kivéve itt) ezért gondoltam h segithetnél ebben.
  A linksys-ről tudom h kezeli a winyót a d-link-ről csak 1 helyen olvastam :S és nem tom h megbizható e. A másik problémám az lenne h ntfs-ben is tudják e kezelni ezek a kütyük a winyót, mert nagyobb fileokat is tárolnék rajta és nem szeretném több részre sem osztani a winyót!
  Mert asus ruteren is gondolkodtam még, az ara miatt, de hamar lemondtam rólla mert rengeteg negativ dolgot itnak rólla pl: a winyó kezelésről h nem kezeli normálizan még a FAT32-t sem csak a ext2-t de azzal is vannak gongok :S ezért hamar le mondtam rólla!!!
  Ez előbb hogy irtam ntfs-t szeretnék használni rajta, ha valamelyik ezt tudja és segitenél ebben akkor előre is köszönöm!

  Üdv:lati

 4. e1 szerint:

  Ez a D-Link az USB port ellenére sajnos nem tud merevlemezt kezelni. Az USB port csak arra szolgál, hogy betölthesd a WCN konfigurációját. Azt javaslom, hogy a külső adattárolást oldd meg az eSATA porton keresztül, vagy használj NAS megoldást. Utóbbi kicsit költségesebb, de egy jobb NAS esetében teljes mértékben menedzselhető.

 5. lati szerint:

  Köszi a segitséget!

 6. e1 szerint:

  Időközben új firmware segítségével lehetséges az USB port használata egy külső adathordozó bekötésére. Én nem teszteltem, több infó a gyártó oldalán.

 7. dezsi szerint:

  e1 segitséget szeretnék kérni! Most vásároltam egy Limksyn WRT54GL routert és a beüzemelést követeőn a laptomom a wifin keresztül minimális interenet sebességet tud. Mi a gond? Az asztali gép tudja az 5Mbps átviteli sebességet max. A laptop wifin 0.1-0.9 Mbps átvteli sebességen működik.
  Mi a gond a wifivel

  Köszi válaszod

 8. e1 szerint:

  Több dolog lehet. Első dolog amit ellenőrizz, az az hogy B, vagy G üzemmódban működsz. Következő gond lehet azzal, hogy ugyanazon a kanálison valaki szintén üzemeltet egy wifit a környéken és zavarjátok egymást, szóval próbálkozz más kanálison, végül pedig lehet gond a laptopod wifijével is. Mindenképpen frissítsd a laptopodban a wifi drivereket és ha van új verzió, akkor frissítsd a Linksys firmware-t is. Normális esetben közelre el kell tudnod érni a kb. 25Mbps sebességet. Ezt PC< ->NTB másolással tudod gyakorlatilag kipróbálni.

 9. Figura szerint:

  Sziasztok! Beismerem tök láma vagyok,és azért kérek segítséget.Adva van a router,asztali gép ami vezetékkel csatlakozik és wi-fin egy laptop, Hp nyomtató usb-én keresztül.Szerény vágyam,hogy tudjak nyomtatni mindkét gépről.HELP és köszi előre is!

 10. e1 szerint:

  Ha a nyomtató USB-n keresztül valamely számítógéphez van bekötve, akkor be kell kapcsolnod a nyomtatót hálózati megosztását. Ahhoz, hogy ez működjön, mindkét gépnek egyforma munkacsoportban kell lenniük (angol Windowsban alap beállításon ennek neve: WORKGROUP), máskülönben a két számítógép nem látja egymást.

 11. Vámos László szerint:

  Nekem is kellene egy ilyen cucc,ha tud kezelni 3G hipernet sticket?Valaki tud ebben segíteni?Köszönöm.

 12. e1 szerint:

  Elméletileg tud, de gyakorlatilag nincs lehetőségem kipróbálni.

 13. Zolika szerint:

  Sziasztok!
  A kérdésem az lenne, hogy ki tudja-e használni a DIGITV 1 GB-es kapcsolatát, ha a DIGI-s eszköz “bridge” módba van állítva, és a Dlink kapcsolódik fel. Az eredeti eszközön mielőtt átállíttattam “bridge”-re, azelőtt mértem majdnem 1GB-et, de azóta 200 MB fölé nem megy. Lehet hogy a két eszköz közötti kábellel lehet gond, vagy a dlink nem képes erre?
  Köszi a választ.

 14.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!