Hosszú évek után ma valamiért késztetést éreztem, hogy rendet rakjak abban a fiókomban amelyben az úgymond számítógépes cuccaimat tartom. Ez alatt természetesen nem CD és DVD hegyeket kell elképzelni, az másik két fiók tartalma. Szóval nekiláttam a HW fiók tartalmának átnézésére, amelyben 2002 óta talán csak egyszer rakodtam össze, de akkor is csak csak elrendeztem benne a dolgokat, amúgy minden benne maradt. Azóta eltelt majdnem egy évtized és be kell látnom, hogy a rendszeresen félrerakott alkatrészeket és komponenseket soha az életben nem fogom felhasználni. Kipakoltam mindent aminek némi értékel lehet, így kerültek fel egy hirdetési protálra 97-ból SIMM memóriák, Voodoo 2 grafikus akceletátor (amit eBay-en majdnem 70 dollárért vesztegetnek) és az öreg 700MHz-es processzor az első modern számítógépemből. Értékük nincs már, de vannak emberek, akiknek jól jöhet mondjuk routerbe, vagy más cuccba. Teljesen mindegy mire, úgy néz, ki, hogy van ilyen kacatok után kereslet, amit megerősített az is, hogy sikerült nemrégiben elpasszolnom az amúgy teljesen működőképes IDE csatlakozós DVD írómat. Az is fogta itthon a port már lassan egy éve, mert lecseréltem szegénykémet egy SATA csatlakozós modellre fekete előlappal. És láss csodát, valaki a város túlsó végéből képes volt elautózni érte, még akkor is, hogyha az ár + benzinköltség majdnem egyelő volt egy új DVD író nagyraktári árával. Az emberek egyszrűen pár euró megspórolása miatt is képesek használt cuccot venni, miközben még időt is szánnak eme régi cuccok hajszolására. Ám legyen, megpróbálok így túladni minél több dolgon, még ha csak 3 eurót is kapok érte. Sok 3, 5 és 10 eurós dologból a végén összejön már egy értelmes összeg és legalább nem lesz az a kellemetlen érzésem, hogy kidobtam valamit, ami amúgy teljesen jó és használható, csak éppen nekem már nincs rá szükségem.

Ami viszont nagyobb “gondot” okoz azok a kábelek és különböző más alkatrészek kellékei, de főleg a kábelek. Használatlan USB kábelből találtam kilencet és tuti, hogy még van pár darab egy másik fiókban, illetve még anyámnál is biztosan akadnak. Jó dolog, ha veszünk valami új berendezést és van hozzá kábel és minden amire szükség lehet hozzá, de elképesztő, hogy pár év alatt mennyi felesleges és kihasználatlan kábel halmozódik fel. Hasonló a helyzet a mobiltelefonok töltőivel, van itthon kettő Sony Ericcson-ra, négy darab Siemensekre. Kár, hogy Siemens telefonok már nem léteznek, illetve nálam még igen, de csak elektronikus szemét formájában.
Szerencsére a töltők problémája 1-2 éven belül úgy néz ki, hogy rendeződik, a világ legnagyobb gyártói megegyeztek, hogy közös (USB) csatlakozót fognak gyártani, ami lehetővé teszi közös töltő használatát, így nem lesz az, hogy egy négyfős családban öt év alatt akár 15 különböző mobiltelefontöltő is felhalmozódik. Legalábbis Európában. Természetesen csakis akkor, ha ezentúl a telefonok töltő nélkül lesznek árulva, de úgy néz ki, hogy ez a terv. Nem vagyok egy ökomókus, de európai viszonylatban ez óriási szemetelés és környezeti teher is később.

Sajnos nálam hasonló a helyzet a többi kellékkel is. 230V-os tápkábelből is van legalább egy féltucat, ethernetes hálózatiból legalább egy tucatnyi, ezen kívül akadnak itthon különböző videókábelek amelyeket monitorokhoz, és grafikus kártyákhoz kaptam, és van köztük olyan is, hogy azt sem tudom milyen normához van, pedig ilyen IT-s dolgokban elég jártas vagyok. Fő, hogy a gyártó adott az összesből, hogy a kedves vásárló boldog legyen, hogy meglegyen mindene és ne kelljen utólag megvennie. Értem én ezt, de talán az eladási modellen kellene változtatni. Ha TV-t, monitort, számítógépet, vagy nyomtatót veszek, akkor a tápkábel ne legyen a csomagolás része hanem legyen opció, akár az üzletben, akár egy internetes vásárláskor. Így csökkennének a gyártók költségei is, mert a kábelt nekik is meg kell venniük, csomagolniuk kell, szállítani, stb. és persze a végén ezt mi fizetjük meg. Én meg itthon kicsomagolom a terméket és a kábelt bevágom a fiókba, mert az előző berendezés kábele ott van még a falban. Hasonló a helyzet az USB-vel, ethernet kábelekkel, majd VGA/DVI/HDMI/DP kábelekkel és még sorolhatnám. Kicsit redukálni kéne a típusok számát és a fenti eladási modell szépen működhetne. Végre nem volna közel négy tucatnyi kábel a fiókjaimban.

Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!