Természetesen nem a frissen csapolt sör, vagy Kofola hűtéséről van itt szó, azt általában hamarabb megiszom, minthogy felmelegedne. A gond a számítógépekkel van és azzal, hogy rohadt sok hőt termelnek, főleg amikor nagyteljesítményű gépekről van szó. Nekem van ilyen a szobámban kettő is. Egyik az ideiglenesen, de már több mint egy éve itthon búgó szerver, amely úgy néz ki véglegesen itt marad, a másik az én saját számítógépem, amely január óta gyakorlatilag teljesen lecserélődött. Ez maga egy külön sztori de azért röviden leírom.
Először elromlott a monitorom, pár nap alatt kellett szereznem semmi pénzből újat, később rádöbbentem, hogy több mint 700GB fotó gyűlt már össze a gépemben két lemezen és eleve több a kép, minthogy egy-egy 750GB-os lemezre (ezekből sokat halmoztam fel az utóbbi 1-2 évben) ráférjen minden egy sima tükrözéssel. Közben jött olyan igény, hogy videókkal is foglalkozzak, ami természetesen még több helyet és nagy teljesítményű lemezeket igényel és természetesen gondolni kell a jövőbe is, nem beszélve arról, hogy szeretek itthon HD filmeket nézni (főleg az új monitoron). Szóval visszatérve januárhoz, bedöglött az alig 3,5 éves Samsung SyncMaster 1100MB 21″ CRT képernyőm. Anno (állítólag) újan vettem majdnem 14 ezer koronáért, nagy volt hát az öröm, évi 4 ezresembe került az a dög. Kibírhatott volna még legalább 1 évet. Fizu előtt voltam, feltétel volt a PVA, vagy jobb panel, és Full HD képfelbontás 16:10 képaránnyal, azaz 1920×1200 pixel és nem azok a laposított izék amelyek olyan szélesek, hogy faltól falig érnek, csak filmezésen kívül semmire sem jók. Az Apple is elkezdte most nyomni ezeket a 16:9-es izéket, nem értem őket. Visszafelé fejlődünk. 🙁 Hosszú keresgélés után ráakadtam egy 22″ Lenovo képernyőre, amelyből már csak két darab volt raktáron. Ára kedvező volt, gyorsan le is csaptam az egyikre. Meg is szoptam, szervizből visszahozott javított darab volt. Sajnos hasonló volt a helyzet a másikkal is, de az legalább rendesen működött, szóval végül lealkudtam az árból és 250 €-ból megúsztam az új monitort, ami azért elég jó ár egy 3 éves garanciával eladott Lenovo L220x-ért. Maga a képernyő ronda mint a ház, de jó, ráadásul rájöttem, hogy miért is jó USB port a képernyőn. Ezen van mindjárt 4, és ide kötöm be a billentyűzetet és az egeret, nem kell féltucat kábelt húznom az asztal mögé. Hogy én erre eddig miért nem jöttem rá?
Ezután következett a normális esetben nem életbevágó, de nálam már nagyon érett stádiumba ért része, a láda cseréje. 10 évet húzott le a régi ház, utóbbi időben a tápegység már csak az aljában volt, mert a nagy processzorhűtőtől nem fért el. Sokáig válogattam, amíg a Fractal Design Define R2-es ládájára esett választásom, Black Pearl színben. A szín nem is olyan fontos, inkább az fogott meg, hogy 8 merevlemezt lehet beleszerelni alapból, van elöl ajtója, lehet bele ventilátorokat szerelni szarásig és nagyon jól meg van oldva a kábel menedzsmentje. Megérte a pénzét, klassz láda, bár aki erre pályázik, számoljon vele, hogy sok merevlemez esetén erősen illetve fűtő grafikus kártyával/kártyákkal azért nem lesz elég az alap hűtés, így a láda aszfaltbetétes belseje hamar elégtelen a ventilátorok zajának tompításához. Azt, hogy nálam mi okozza a nagy hőleadást nemsokára részletesen leírom.
Szóval a láda le lett cserélve, közben volt 3 reklamáció merevlemezekre, amelyeknél a S.M.A.R.T. csúnya dolgokat mutatott. Ezek a reklamációk annyira elhúzódtak, hogy közben én is vettem pár lemezt, így gyakorlatilag a végére a jelenlegi rendszerlemezemet és a szerver rendszerlemezeit leszámítva az összes merevlemez 1,5TB-os lett, minden 5400-as fordulatszám mellett. A gépemben 4 darab Samsung HD154UI, a szerverben kettő WD15EARS. Utóbbiak nem voltak túl jó vétel. Drágábbak, hangosabbak, és teljesítményük is gyengébb, nem beszélve az Advanced Format nevű extrájukról, amely gyakorlatilag nem mutatta meg előnyét és inkább csak gond volt vele. Természetesen működnek, de elhamarkodott döntés volt.
Aki olvasta a régebbi bejegyzéseket, tudja, hogy a HW RAID híve vagyok, így az itthoni gépembe is az került. Anyagilag a legeffektívebb a RAID5 mező használata, ami 4 merevlemez esetén tisztességes kapacitást jelent és védelmet egy lemez meghibásodása ellen. Sikerült is szereznem eBayen keresztül jó áron egy Adaptec 5405-ös SAS/SATA RAID kártyát, amely már komolyabb lemezkonfigurációkkal is játszva elbánik, legyen az akár RAID6-os mező pl. 16 lemezből. Erről tanúskodik az 1,2GHz-es processzor léte is a kártyán. Meglett a kártya, szereztem hozzá spéci kábelt is több mint 30 euróért (a jó édes anyukájukat, és ez még jó áron volt). Beszereltem az egészet MSI 975X Platinum PowerUp Edition nevű alaplapomba és szopás. Nem ment a cucc, annak ellenére, hogy két x8-as PCI-E szlot van az alaplapon. Elkezdtem nyomozni, kiderült, hogy a második szlot csak grafikus kártyát hajlandó fogadni, szóval kereshettem új alaplapot 775-ös CPU aljzattal. Nem probléma még ilyet venni, jó áron mennek, de csak olcsó irodai gépekbe érdemes, ahova az ember nem akar extrákat. Nekem viszont kellett az extra, konkrétan 2 darab x8-as szlot, ideális esetben PCI-E 2.0, hogy a grafikus kártyám se legyen fékezve. A kínálat szűkös lett, egyedül az X38 és X48-as chipsetek jöhettek szóba és itt már a választék eléggé szűk, az árak pedig magasak. Végül egy Asus Rampage Formula kötött ki a gépembe nem normális áron, de új proci és 8GB DDR3 RAM cseréje nem jöhetett szóba, már az alaplapcsere is terven kívül volt. Alap megjött, kicseréltem működik szépen. A két Marvell hálózati adaptert lekapcsoltam, biztos ami biztos alapon kapott még egy Intel hálózati szépséget és ennyi. A 4 Samsung HD154UI RAID5 mezőt alkot, reális kapacitásuk valamivel több mint 4TB, maximális olvasási sebesség 300MB/s körül mozog. A fotóknak most egy időre van elég helyük. Ehhez még betettem a szerverbe  a két WD15EARS lemezt RAID0 konfigurációban, ez a hálózati filmtáram helye, amelyet lokális hálózaton 40MB/s sebességgel vagyok képes elérni (mondjuk ez eléggé változó).
A CPU maradt a Q6600-as, csak jelenleg már 3,2GHz-en, ehhez 4x 2GB DDR2 RAM, A-Data Vitesta sorozat, rendszerlemezként egy utolsó 750-es Samsung HD753LJ, és egy régebbi MSI RX2600Pro grafikus kártya passzív hűtéssel. Szóval egy jobb teljesítményű számítógép, de nagy teljesítményű radiátor az egész gép. Az alap két ventilátort segíti hátulról egy Noctua NF-S12B FLX, de úgy néz ki ez sem elég vennem fog még kelleni kettőt, illetve le fog kelleni cserélni a CPU-n az Arctic-Cooling Freezer XTREME Rev. 2-est valami erősebbre és halkabbra. Meglátom, előtte mindenesetre kipróbálok még egy csodapasztát, hátha segít valamit ezen a hangos dögön. Persze az, hogy hangos relatív. Valakinek megfelelne, engem viszont kezd idegesíteni.

Idegesít, mert jelenleg már nem hallom a szobámban a szervert, csak ezt a gépet és úgy néz ki, hogy ez jobban fog idegesíteni, mint a 2x hangosabb szerver amellyel vígan aludtam egy helyiségben majdnem egy éven keresztül. Érdekes. És hogy mi van a szerverrel? Az elköltözött a szobából. Régen terveztem már, de kellett hozzá egy kis segítség. Van nekünk a lépcsőházban egy kis spájzunk, vagy inkább amolyan lomtárféle a lépcsőfordulóban. Egyedüli gond vele, az hogy nincs közös fala a lakással és kábelt juttatni oda kicsit komplikált volt. Igaz, meg lehetett volna oldani PowerLine adapterekkel a kapcsolatot, amit próbáltam is és használható volt, de már van egy pár a háztartásban a TV miatt, nem nem tudom miként viselkednének, ha kettő volna. Szintén hátránya, hogy a válaszidő 1-2ms-t romlik, ami vállalható, de mégiscsak kellemetlen egy szerver esetében, ha ki tudjuk küszöbölni. A megoldás természetesen klasszikus ethernet kábel használata, csak hát az ilyet a lépcsőházban vezetni kicsit kényelmetlen.Végül Kešů jött el és segített a kábelezéssel. Éjszaka csináltuk (így jött ki), voltak részek amelyeket harmadszorra sikerült csak megcsinálni, mert a kábelvezető síneket nem sikerült elég gyorsan felragasztanunk. Nem mondom, hogy most már tökéletesen tartanak, de ha nem veri le őket senki a mennyezetről akkor kibírják. 🙂

Ezt még valamikor tavasszal csináltuk, majd jött a szar időjárás, fűteni már nem fűtöttek, a szerver zaját  már régen megszoktam, így hagytam még kicsit, jól jött, hogy hideg napokon is lehetett szellőztetni és nem fagyott meg az ember. Viszont ma már szép idő volt, én itthon, mindkét gép megy állandóan. Érezhetően meleg van a szobában és még éjszakánként sem vagyok képes lehűteni a kinti hőmérsékletre azt, így hát a szerver ma hajnalban végre helyére került a kis kamránk egyik szekrényének legtetejére. A válaszidő maradt a régi, a zaj a szobámban csökkent (bár szubjektíven fordítva élem meg). Csudajó érzés. 🙂

Mégegyszer külön köszönet Kešůnak, hogy eljött, segített beszerezni minden hozzávalót és Marcinak kábel és szerszámok gyors kölcsönzésért.

Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!