Android logóMájus végén vettem egy Android operációs rendszerrel rendelkező telefont, konkrétan a HTC Desire lett az amelyre a választásom esett akkor, pedig sokáig inkább a Sony Ericsson Xperia X10-et akartam megvenni. Végül az döntött, hogy láttam a Google Nexus One telefonját és tudtam, hogy a HTC-vel szemben a Sonynak elég nagy a hátránya az Android frissítések terén. Mégiscsak a Nexus One-t a HTC gyártja és kis eltérésektől eltekintve ugyanaz, mint a Nexus One. Szóval megvettem a HTC Desire-t, amely már eleve 2.1-es Androiddal érkezett, miközben az Xperia X10 még az öregebb 1.6-ost használja és a legközelebbi frissítést csak szeptember környékére ígérik, és még csak az sem világos, hogy milyen verziószámú lesz. Eközben tegnap már elérhetővé vált a HTC Desire telefonok számára a hivatalosan is a Froyo, azaz az Android 2.2.
Maga a frissítés 90MB, letölteni wifin keresztül ajánlott, a frissítési procedúra valamivel több mint negyed óra volt, de fontos megjegyezni, hogy minden telepített program, beállítás és adat maradt úgy, ahogy volt. Illetve itt azért pontosítok, a különböző csengetéseket (SMS, E-mail, ébresztő, telefon) újból be kellett állítanom, mert ezek megváltoztak, illetve újra felkínálja az alapértelmezett programot pl. YouTube videó lejátszásához (aminek véletlenül örülök is).
Mivel a HTC Desire Sense UI felépítményt használ, nem minden Froyo újdonság került bele a telefonba, de azért így is akadt szép számmal. Az egyik, amit fontos megemlíteni, az az, hogy a webek böngészése érezhetően gyorsult. Ideáig sem volt lassú, verte az iPhone 3GS-t is, de most még jobb. Tovább lett 720p HD videó három különböző tömörítési formátummal, Facebookos online galéria böngészésekor megjeleníthető a képek neve, és van már albummegjelenítési mód is, amolyan csempeüzemmód. Utóbbinak megörültem, mert pl. egy 150 fotós galériában ha meg akarjuk valakinek mutatni valamely képet a galéria végéről sokáig tart odatekerni. Így gyorsabb, viszont a képek betöltése még wifin keresztül sem a leggyorsabb. Nem tudom, hogy a Facebook, vagy a telefon hibája, én az utóbbira tippelek. A telefon természetesen igyekszik azokat a képeket betölteni, amelyeket éppen nézem, de lehetne gyorsabb is, nem beszélve arról, hogy ha aktív a wifi kapcsolat, igyekezhetne előre betölteni a többi képet is, nem csak amikor odatekerek. Ezután még következik a képek képarányának kijavítása úgy, hogy a négyzet alakban ne legyen torzak (vágással). Ez klassz, de nagyon sokáig tart és 1-2 képet hajlamos kifelejteni, ezek aztán életlenek és torzul jelennek meg. Legvégül jön a legbosszantóbb dolog, ha visszatekerek az album elejére, akkor a már korábban betöltött képek helyén megint csak szürke négyzetek vannak és újból tölti őket. Oké, hogy spórolunk a memóriával, de azért ennyire nem kellene, illetve jó lenne ha legalább a saját galériámat cachelné pl. memória kártyára, hogy legközelebb gyorsabban tudjam azt megjeleníteni. Mégiscsak elég valószínű, hogy az ember többeknek mutatja meg a fotóit, nem? A 3D-s képnéző program itt elmarad, de szerintem annak nincs is értelme, ha ezzel sem bír elbánni az 1GHz-es processzor, illetve maga a Froyo. Vagy csak én vagyok olyan pihent, hogy 150 fotós galériákat nézek online?
Na jó, ne csámcsogjunk ezen annyit. További újítás a billentyűzet állítható nyelve, végre van magyar is, ráadásul van hozzá szótár is, szóval lehet prediktíven pötyögni ami főleg az ékezetes betű kipötyögésénél spórol sok időt. Sajnos szlovák billentyűzet/szótár még nincs, csak cseh és jelenleg nem jöttem még rá, hogy lehet e definiálni, hogy csak a magyar és angol billentyűzet használatokat működjön a szótár. Szlovák szövegnél a cseh predikció eléggé idegesítő. Szintén javítottak a Gmail kliensen is, már színesen jeleníti meg a címkéket ott ahol nem saját színeket definiáltunk. Még nem tökéletes, de már haladunk. Tovább akadnak kozmetikai változtatások, a lejátszó a HTC-s média lejátszó kicsit szebb lett, híváskor is szebb az Android robotos grafika. Apróság, de lehet végre szelektíven is törölni az SMS-eket, ezidáig csak az egész kommunikációt lehet törölni. Állítólag a vaku LED lámpa is használható lesz már ezentúl, ami egyike azoknak a funkcióknak, ami nagyon hiányzik nekem a Sony Ericsson C702-ből. A fehéren világító kijelző mégsem ugyanaz, nem beszélve a telefon fogyasztásáról ilyenkor.
Az utolsó újítás amit észrevettem és aminek nagyon örülök, az az, hogy az Agenda végre mutatja a szülinapokat. Apró hülyeség, így törölhetek 2 programot, amelyeket csak ez miatt telepítettem a telefonra.
Röviden ennyi, ami pár óra alatt sikerült felfedeznem, majd ha valami óriási újdonságra rátalálok még, akkor írom. 🙂

U.i.: Két hetesen egy fotózás alkalmával sikerült elég abszurd körülmények közepette seggre esnem és széttörnöm a telefon kijelzőjét. Nem bírta a nyolcvanvalahány kilómat és rám ható gravitációs gyorsulást. Javítás Csehországban, szállítási költségekkel együtt 100 eurómba  fájt a dolog. Érdekesség, hogy csak maga az LCD repedt pókhálóssá az érzékelőfelület sértetlen maradt.

HTC Desire with broken display

10 hozzászólás “HTC Desire – Android 2.2, Froyo update”
 1. Breki szerint:

  független, expansys desire-om van.
  vajon miért nem tudok frissíteni?

  köszönöm

 2. Breki szerint:

  előre is köszönöm a segítséget
  ez lemaradt

 3. e1 szerint:

  Próbálkoztál manuálisan is a frissítések keresésével? Esetleg nincs a telefonod rootolva? Nekem is független telefonom van és azonnal ment a frissítés.

 4. Zoli szerint:

  Most telepítettem az android 2.2-őt. Nálam a képernyő feloldás a menu gombbal nem működik. Lehet, hogy még sok apró megszkott funkció eltűnt, vagy más lett helyette?

 5. pepke szerint:

  Szia!
  egy androidos telefont szeretnék venni(LG GT540 Optimus). A telefon hardveres adottságai tetszenek, viszont android 1.6-al adják. Nyilván Androidos kezdőként jó lesz ez is, de ahogy az ember “belejön” szeretné majd frissíteni újabbra (2.x). Olvastam itt, hogy ez otthon gond nélkül elvégezhető, viszont máshol pedig azt, hogy ez garanciavesztés.
  A kérdésem az volna, ha majd lesz, vagy már van-e (látván, hogy a bejegyzés még nyári) hivatalos frissítés, akkor az is megoldható lesz-e ingyenesen, és garanciavesztés nélkül? LG oldalon semmi hír erről, googleztam sokat, és ellentmondásra jutottam.

  Előre is köszönöm
  üdv
  Peter

 6. e1 szerint:

  Nézz körül Androidos fórumokon és ott kérdezz LG felhasználókat. A hivatalos frissítésekkel az a baj, hogy azok pénzbe kerülnek a gyártónak, ezért nem igazán erőltetik a dolgot. Elég megnézni, hogy a SE az X10-et mióta frissíti, pedig ez nekik a zászlóshajójuk. LG-nél szerintem még rosszabb lesz helyzet.

 7. pepke szerint:

  Köszi, ezekszerint maradna a garivesztéses hackelés.. azt meg nem akarom egy vadi új telónál egy ideig 🙁
  Gondolom visszarakni az eredeti szoftvert nem lehet utólag, a hivatalos frissítésre meg fél éveket várni kell.
  Nemjó.
  üdv
  Peter

 8. Bende szerint:

  Sziasztok nekem új ez a telefon, és azt szeretném kérdezni, hogy a középső kör alakú gomb egy görgő?

 9. e1 szerint:

  Igen, az végülis görgőként funkcionáló optikai érzékelő. Eleinte kicsit nehéz használni de ha megszokod, akkor szenvedni fogsz az összes olyan telefonnal, amelyen nincs. Nemrég került egy Samsung így a kezembe és nagyon idegesítő volt, hogy nem tudtam könnyen mozogni a szövegbe. Újjal mégiscsak nehéz betalálni egy mailben egy szó közepén két betű közé, ha éppen gyorsan akarsz javítani valamit.

 10. tivadar szerint:

  hello van 1 p3650 htc cruse telom nem tud valaki sekiteni magyarositásába vagy valami uj szoftvert lehetörleg magyar legyen elöre is köszönöm.

 11.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!