Ez nem az az esemény, ahova “Szevasz Iván, nincs kedved eljönni lőni pár képet?” mondattal hívnak. Ide csak komoly fotósok tudnak eljutni, de még nekik is gondjuk van, mert pl. a nagy hírügynökségek emberei előnyt élveznek velük szemben. Ez egy olyan esemény amelyet az egész világ figyel, egy olyan esemény, amelyen csak a tényleg profik dolgozhatnak, valahogy így.

Liu Zige - © Clive Brunskill/Getty Images

Liu Zige © Clive Brunskill/Getty Images

Érthető, hiszen az egész 2008-as pekingi olimpia egy nagy reklám Kinának, és Kína nem örülne neki, ha a magamfajta amatőrök gagyi képekkel fárasztanák a népet a vilgában (de ez nem csak Kínára érvényes). És megmondom őszintén, nem nagyon szeretném fotózni. Hajnali öttől ott lenni, hogy elhelyezhessem a fényképezőgépeket az este 10 órakkor rendezett 100 méteres férfi síkfutásra, amey kevesebb mint 10 másodperc alatt zajlik le? Nem, ez nem az én stílusom. Biztosan jól meg vannak ezért fizetve azok akik ezzel foglalkoznak, de ez már nem szórakoztatna. Úgyszintén nem hiányzik több mint 90 kg felszerelés cipelése a bolygó egyik feléről a másikra (birtoklása viszont annál inkább) és az, hogy egy évre előre tervezzem meg az 2-3 hetes programomat. Ez már számomra nem a fotózásról szól, így már nem érdekel. Mondjuk ha valaki azt mondja, hogy járkálhatok bárhol és van egy segédem aki cipeli a felszerelésemet, akkor oké, de ilyen nem létezik. Az olimpia alatt és úgyszintén a legtöbb sporteseményen szigorúan meg van határozva, hogy a sajtó emberei hol mozoghatnak és ezt én nem szeretem. Ha fényképezek, több szabadságot igényelek. Mindenestre jó tudni, hogy vannak emberek, akiket ez nem zavar és így is jól csinálják dolgukat. Itt van néhányuk weboldala, blogja és munkája. Már a felszerelés mennyiségéből is láthatjátok, hogy nem kispályások:

Rod Mar a Seatle Times fotósa – Olympics: Planning, Packing, And Panicking. Érdemes belelapozni az olimpiai képekbe (jobb oldalon naptáron keresztül).

Vincent Laforet (blog) – Preparing for the Biggest Organized Event of Them All: The Olympicsfelszerelés (érdemes a képek alatti szöveget is olvasni).

Eric SealsMy home away from home, camera bags and all

Végül pedig néhány zseniális kép (jelenleg 150) a pekingi olimpiáról itt (érdemes végignézni), következő képek pedig itt, itt és itt. 360 fokos panorámakép a pekingi madárfészekből a férfi 100 méteres síkfutás előtt pedig itt.

2 hozzászólás “Olimpia fotós szemmel”
  1. gorati szerint:

    Amit írsz abban rengeteg az igazság: a varázs elvesztésén keresztül egészen a profizmusig. Azonban leszek a segéded, ha felesbe osszuk el a súlyt, és én is fényképezhetek. Így jó lesz? Megyünk a következőre? 🙂

    A panorámakép, na az nagyon ott van.

  2. e1 szerint:

    Hm, azt mondod, hogy következő olimpiára elintézel egy “odamészahovaakarsz” engedélyt? Mert akkot elgondolkozom ajánlatodon. Mondjuk Kanadában még úgy sem voltam, szóval legyen. 😀

  3.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!