Látszik, hogy nemsokára itt a Photokina. Nikonék és Canonék már lövik egymást. A héten bejelentésre került a Canon 50D a 40D utódja. Azzal próbálkozik a Canon, hogy konkurálni fog a Nikon D300-nak. És hogy mivel? Kapott egy 15 megapixeles képérzékelőt és a maximális ISO érték is megugrott, 12800-ra. Oké, tudom, hogy a Nikon D3-ban és D700-ban 25600 van, de azok FX gépek, az 50D viszont APS-C masina, ráadásul magasabb a felbontása. Nem tudom miért, de az a gyanúm, hogy a Canon marketing részlege még mindig nem fogta fel, hogy az emberek többségét már nem érdeklik a megapixelek és egyéb számok, hanem az érdekli őket, hogy hogyan milyen képeket készít a gép. Merem állítani, hogy a Canon ebben az 50D-vel alulmarad a D300-nak és a D90-nek is.
Apropó Nikon D90. A várva várt D80 utódot ma jelentették be, bár már hetek óta ment a sugdolózás az interneten, hogy lehet majd vele videózni, stb. Hm, mondtam akkor, hogy nem lenne rosz, de nem tudtam reálisan elképzelni miként lehetne vele fókuszálni. Ma megjött a válasz, lesz videó, sőt lesz kis HD felbontás is (720p – amiről csendben álmodtam), viszont AF (autofókusz) nem lesz. A maximális HD videóhossz 5 percre lett limitálva, állítólag a szenzor melegedése miatt, de sokkal valószinűbb azért, mert nem akarják hogy a berendezés hivatalosan kamerának legyen minősítve. Fene tudja, de az 5 perc is jó. Ha nem lesz autofókusz, akkor nem valószinű, hogy valaki többet fog vele filmezni, ez inkább amolyan rövid pillanatfelvételek készítésére lesz alkalmas, majd azután össze lehet ezeket vágni valami okos kis programban, amely valószinűleg nem a Nikon Capture NX 2 lesz. Erről jut eszembe, el tudjátok képzelni, hogy pl. a videó RAW formátumban lenne? Durva lenne, nem? Amúgy nem abban lesz, hanem Motion JPEG (.mov) lesz. Szóval aki a méret miatt aggódott, ne aggódjon, 5 perc teljesfelbontású felvételnek elég lesz 600MB hely a kártyáról. A kártyáról, amely SD, illetve SDHC. Nem nagyon vagyok ezzel a típussal kibékülve. Az okés, hogy kicsi és praktikus, ráadásuél meg is lehet fizetni, viszont az adatátviteli maximális sebessége jelenleg 20MB/s körül mozog, ami szép, viszont a mai 12 megapixeles szeznoroknál ez majdnem egy kép másodpercenként. Ha pedig már az érzékelőnél tartunk, a jó hír az, hogy a D300 12 megapixeles  érzékelője lett felhasználva. A D300-ban bevált, ezért előreláthatóan jó lesz a D90-ben is.
Megmondom az igazat, gondolkozom ezen a gépen. A D70-nek már kell egy utód, csak hát az volt az eredeti tervem, hogy egy vagy két kategóriával feljebb fogok nézelődni. D700 volna az aminek igazán örülnék, csak hát kicsit szomorú vagyok az ára miatt, amely nekem jelenleg magas. Most mi legyen? Vegyem meg szeptemberben a D90-et + hozzá kettő vagy három darab SDHC kártyát? Nem tudom!

4 hozzászólás “Nikon D90 és Canon 50D”
 1. kobak szerint:

  Hátha lesz addigra jó árú használt d300! 🙂

 2. e1 szerint:

  Álmodik a nyomor! 😀

 3. Láma szerint:

  üdv,
  én úgy tudom hogy nem a d300 érzékelőjét kapta a d90, hanem egy külön cmos-t terveztek neki.

 4. e1 szerint:

  Hát, szerintem hasonló, esz a szitu, mint D80/D200 esetében. Érzékelő ugyanaz lesz (nincs értelme kettőt fejleszteni), de D300 esetében jobb elektronikája lesz. Tudom, hogy D200-nál 4 valamije volt, a D80-nál csak 2. Majd utánakeresek mi volt az a valami, már nem emlékszem.

 5.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!