Annó a Totalcar blogján a Belsőségen volt erről cikk, hogy egyre kevesebb fekete és egyre több fehér színű autó, főleg limuzin kerül eladásra. Érdekes, pedig a fekete egy elegáns szín. Úgy tűnik, hogy sokan akik drága autót vesznek nem akarnak az egybenyakúakkal azonosulni, akiket egyelőre ritkán látni fehér Merciben, vagy Bömösben. Úgy néz ki, hogy ez a divat nem kerüli el a fotósokat sem. Annakidején a Canon vezette be azt a jó szokását, hogy L sorozatos objektívei 200mm-től felfelé mind fehérben készültek. Azt mondták, hogy ennek fő oka az, hogy amikor az objektív kint van valahol a napon a melegtől ne forrósodjon át annyira, mivel a fehér szín nem húzza annyira a napot. Van benne valami igazság, nem tagadom, mert hát én is hagytam már kint a felszerlésem hzamosabb ideig napon és szépen fel tud forrósodni, viszont ez a fehér objektíves dolog sokkal inkább arról szólt, hogy pl. egy focimeccsen mindenki már messziről tudja, hogy igen, ott a többség Canon gépekkel fotóz. Ez a marketing terv olyan jól működött, hogy annak ellenére, hogy a többi gyártó is elkezdett fehér objektíveket gyártani (pl. a Nikkor, Minolta) és ezeket is használták a fotósok pl. a fent említett sporteseményeken, az emberek többsége már őket is Canonosoknak titulálta. Ezután természetesen nem kell sok hozzá, hogy a következő történjen: Józsi fényképezőgépet gépet akar venni fiának karácsonyra, de nem tudja melyiket. A boltban azt mondták, hogy van Canon, Nikon, meg Minolta (ma már Sony). Sajnos Józsi papa nem ért hozzá, ezért úgy dönt, hogy megkérdezi Gyuszit a kocsmában, akinek fia fél évvel ezelőtt kapott szülinapjára fényképezőgépet, hogy melyik a jó. Természetesen Gyuszinak már fogalma sincs, sok féldeci lement azóta a torkán, amikor fényképezőgépet vett fiának és már nem emlékszik rá, hogy milyet vett és miért. Hát, Józsink nem tudja mitévő legyen, ezért ül a kocsmában Gyuszi haverjával, tolják magukba a sört és vitatják az élet nagy gondjait amíg szépen rájuk eseteledik. Szerdai napra való tekintettel a kocsmáros néni bekapcsolja a TV-t, merthogy foci lesz. A Real Madrid játszik a Juventus ellen. A mecs kb. 15. percében a Juventus szögletet rúg. Labdát odakészítik, játékos felkészül a rúgásra, közeli kép…
– Húazannyát, mennyi fotós van a háttérben! – kiált fel Józsi.
– Jah, azok mind Canonnal fotóznak.
– Há’, honnan tudod te azt? Nem tudod innen elolvasni.
– Fiam mondta, hogy azok a focimeccsekken azokkal a nagy fehér csövekkel, mind Canonnal fényképeznek.
– Tényleg?
– Jah.
Emberünk másnap bemegya  boltba, rámutat a polcon a Canon 1000D-re és mondja az eladónak:
– Ezt kérem, és adjon hozzá pót elemet is, nehogy kifoggyon az ünnepek alatt. Tudja, minden bolt zárva lesz, aztán a fiam nem tudna fényképezni vele.
Eladó látja már, hogy pécienssel van dolga, de vásárló kívánsága számára szent, hozzávág még egy méregdrága Canon feliratos akkumulátort. Igaz, az ami a dobozban van tölthető, de annyi baj legyen. Legalább a köjöknek nem kell állandóan mindehova magával cipelnie a töltőt. De azért még egy dolog fúrja a fejét eladónknak. Tegnap a vevőnek még foglama sem volt arról, hogy mit akar, a sok paraméter semmit sem mondott neki, ma pedig határozottan választott gépet. Nem állja meg, megkérdezi:
– Uram, végül mi alapján tetszett dönteni?
– Tudja, azok a profi fotósok akik a focimeccseken fényképeznek mind Canont használnak. Hát, ha a profik Canont használnak, akkor a fiamnak is azt veszek. Elvégre ők már csak tudják melyik a legjobb gép.
Eladónk ezt és hasonló érveléséket már nem először hallja. Tudja, semmi értelme elmagyarázni neki, csak egy felesleges vita lenne belőle amely sehova sem vezetne. Bacsomagolja a gépet egy Nikon feliratos táskába és vásárlónkat útjára ereszti.

És miért írtam ezt le? Magam sem tudom, valahogy jöttek a sorok maguktól. Az eredeti célom az volt, hogy egy posztot írjak arról, hogy a Pentax is elkezdte csípni az új feketét. A K2000 illetve Európában K-m jelzésű kis bogarukat fehérben is piacra dobják. Gondolom nem azért, mert profiknak akarnak látszani. Került a gépre szép krómszínű dekorcsík is, elegáns lett. Hol vannak azok a régi szép idők, amikor a fekete volt a menő szín és aki tehette kerülte a szürke/ezüst gépeket? Természetesen egyértleműen látszik, hogy az új fehér géppel a női vásárlókat kívánják megszólítani. Szerintem sikerülni is fog nekik, már csak azért is, mert ez egy limitált sorozat lesz, amely drágább is lesz a klasszikus fekete modelltől. Az a kérdés, hogy hogyan fog kinézni valaki pl. egy koncerten egy ilyen géppel, fehér műanyag objektívekkel (merthogy két egyszerű objektív is kapható lesz hozzá fehérben). Lássátok:

A képeket a dpreview.com oldalról vettem kölcsön, a címet a Belsőségről. 🙂

U.i.: Mivel hősünknek nincs otthon számítógépe, fia csak egy Nikon FM10-es fényképezőgépről álmodott.

27 hozzászólás “A fehér az új fekete?”
 1. bagyu szerint:

  nekem ien színű gép nagyon nem kéne:D szerintem nagyon undi…izlések és pofonok :O

 2. e1 szerint:

  Undi? Meg szarcsi és focsi, mi? 😀

  Jah, ez a Pentax még mindig jobban néz ki fehérben, mint feketében, de a D700-asomat én sem szeretném fehérben. 😀

 3. xt198 szerint:

  Nem rosz, nem rosz, de szerintem elég szarcsi lenne egy Nikon gép fehérben. Bár sose lehet tudni, lehet jól nézne ki, viszont biztos nem cserélném le a fekete nikonomat fehérre… Max akkor ha a D40 feketét egy D80/D90/D700/D3/D3X fehérre cserélhetném, akkor igen.

 4. e1 szerint:

  Ilyen alapon én azonnal egy fehér Phase One-t követelek. 😛

 5. furious (barika) szerint:

  igen jo poszt lett!!!
  Bevallom férfiasan egyrészt azért vettem Mac-ot mert fehér.
  Nem tudok rá racionális magyarázatot mondani miért teccett meg, de megteccett.
  Viszont fényképezo nem kéne fehérbe.

 6. g szerint:

  De fura igy feheren. Nem tudom h tetszen-e vagy ne…

 7. e1 szerint:

  Látom, te is minőségi dolgokat olvasol így estefelé. 😀

 8. gorati szerint:

  Tuti Post!!! 😀
  Jót röhögtem, gratula!

  Több dolog is eszembe jutott:

  1. százmillió légy nem tévedhet…
  2. … és milyen számítógéped van: fehér
  3. legalább fényképezni lehet vele?
  4. bement a szöglet?

  Nagyon jóóó post!!!

 9. e1 szerint:

  Most kapaszkodjatok meg, Nikon D3 esküvői változat itt.

 10. bagyu szerint:

  ez a nikon…
  monnyon le :D:D:D

 11. gorati szerint:

  Hát ez undorító! De aki megveszi az se normális! 🙂 Te például elfogadnál egy fehér D3x-et? 😀

 12. e1 szerint:

  Azért nem kell ezt komolyan venni, nemhiszem, hogy ez vagy fotosp, illetve nagyobb valószinűséggel házilag, vagy valamilyen cégben megrendelésre átfújt darab. A gombok gagyi szürke színe arra utal.

 13. gorati szerint:

  Én is gondoltam rá, hogy fake. 🙂

 14. e1 szerint:

  Aztán nehogy holnaptól három színben lehessen kapni a fekete mellett. Fehér, szürke, rózsaszín, mint a laptopokat. 😀

 15. gorati szerint:

  IHM – Csóró a téren: “…levehető előlapos” 🙂

  Ha kérhetném, akkor legyen benne rádió, mp3, és avi lejátszó is. 🙂

 16. Rékuc szerint:

  rózsaszinben kéne 😀

 17. e1 szerint:

  Ugye ezt nem gondolod komolyan. Ennyire ízlésficamos nem lehetsz. 😀

 18. Rékuc szerint:

  najó nem rózsaszinben… bodóban! Akkor találna a körömlakkomhoz!
  (csak viccelek, ne kapj agyvérzést) 😀
  ellenben a Pentaxnak volt egy régebbi modellje, talán a K100D, amely fekete és ezüst kombó volt, az nagyon tetszett. Persze az ilyesmi csak akkor jó, ha az ezüst valóban fém és nem gagyi műanyag.

 19. e1 szerint:

  Miért nem akarsz mindjárt áttetsző vázat? 🙂 Igaz, kicsit béna képeket készítene, de milyen kúl volna látni a tükör csapkodását fotózás közben. 😀

 20. Rékuc szerint:

  hallod neked jobb és jobb ötleteid vannak 😀

 21. e1 szerint:

  Szerintem a Nikonnál kellene dolgoznom az innovációs részleg igazgatójaként. 😉

 22. mákszem szerint:

  Nekem képen tetszik, és ha a körmöm a markolat mellett nem hagy fehér csíkokat -mint a fekete vázon, ami ettől mindig koszos/kopott benyomást kelt- akkor még külön szeretném is.

 23. e1 szerint:

  Gondolom te csaj vagy. 😉

 24. mákszem szerint:

  Eddig úgy tudtam a férfiaknak is van körmük. Tévedtem volna?
  Talán azért is lehet vonzó egy nőnek a fehér, mert légiesebbnek, könnyebbnek _látszik_, és a nőknek alighanem fontos kritérium vásárláskor a méret és a súly is.

 25. e1 szerint:

  Férfiaknak is van, de számukra az ilyesmi nem szempont. 🙂

 26. pentax szerint:

  Szia! Megint én és a retrocomputereim. Sajnos nem igazán tudok máshoz fordulni a nyelvi nehézségek miatt mert én nem beszélek szlovákul a csehek meg magyarul és a köztes nyelv (angol-német) valahogy nem akar működni. Külföldre pedig mintha nem is menne a posta.
  Hogyan írjam meg, hogy szívesen licitálnék a felrakott termékre és el is mennék érte mint azt az előzményekből láthatja, és talán megérné Neki is. Csak légyszi-légyszi tegye lehetővé, hogy megvehessem a gyüjteményembe!
  Tudnál még egyszer segíteni abban, hogy mindezt leírod cseh-szlovákul nekem? És akkor almaC almaV és a többi már nem rajtam múlik…
  köszönettel: fehérpentax

 27. e1 szerint:

  Dobrý deň, mám záujem o kúpu Vami inzerovaného HW, ale nakoľko žijem v Maďarsku, nemám možnosť prihadzovať do Vašej aukcie. Ak je to možné, prosím o sprístupnenie aukcie aj pre zahraničných záujemcov, s tým že v prípade že vyhrajem aukciu prídem si pre HW do ČR/SR osobne (takže nebudete ho musieť zasielať poštou). Ďakujem.

  S pozdravom
  aláírás

 28.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!