A mai napon olvastam valamely weboldalon, hogy itt az új Skype 4.2, és ezentúl HD videót is fog támogatni, konkrétan 720p (1280×720 pixel) felbontásban. Mondom ez nem is rossz, már úgy is megfordult a fejemben egy jobb webkamera vétele, ráadásul az internetkapcsolatom is elegendő hozzá, teljesíti a minimum 1 megabites uploadot. Persze kamera még nincs, de a bevált programokból általában azonnal fel szoktam tenni az új verziókat, mert ezek gyakran nem publikált hibajavításokat is szoknak tartalmazni. Nálam a Skype ezen megbízható programok családjába tartozik, a mai napig nem volt vele negatív tapasztalatom.
Természetesen valaminek mégis történnie kellett, máskülönben ezek a sorok soha sem születtek volna meg. A dolog pedig a következő, nem lehet a Skypot eltüntetni Windows 7 alatt a tálcáról, azaz nem lehet a “háttérben” futtatni és igény esetén az értesítési területről újból megnyitni. Nem vagyok híve az értesítési terület használatának, de mivel a Skype egy olyan program amely nálam állandóan fut, de csak ritkán használom, örülök neki, hogy eltüntethetem. Nincs szükségem rá, hogy Alt+Tab, vagy Win+Tab használatakor galibázzon nekem.

Sajnos az a helyzet, hogy a fejlesztők nem így gondolták. Szerintünk minden Windows 7 felhasználó birka és jó lesz az így nekik. Sajnos azokról, akik nem egész nap csak a Skype előtt ülnek valamiért megfeledkeztek és így van a Skypenak mától hivatalosan egy új, zseniális tulajdonsága van, a becsukás (X) és minimalizálás (_) gombok funkciója egy és ugyanaz – a program fut tovább a tálcán (Taskbar). Ha a programot ténylegesen ki akarjátok kapcsolni, akkor az értesítési területen (Notification area, jobb oldalon az  óra mellett) kell a programra kattintani és úgy kilépni. Logikus, ugye? nem beszélve arról, hogy ha már rákényszerítették az emberekre a tálcán való használatot, akkor miért is kell egy időben az értesítési területen világítania ennek az otromba zöld ikonnak?

This is not a bug, it’s a new feature.

Végignéztem a program összes menüjét és beállítását és az adott tulajdonság (“feature” a fejlesztők szerint) nem állítható és nem változtatható. Ezután rákerestem, és végül két lehetséges megoldás léteznik:

 1. Az első, amelynél viszont nem garantált, hogy a Skype hibátlanul fog működni, ez pedig az úgynevezett kompatibilitási üzemmód (Compatibility mode) használata. Ezt úgy lehet bekapcsolni, hogy a tálcán futó Skype program ikonjára rákattintunk jobb egérgombbal, majd a kiugró kis menüben a Skype-ra megint jobb gombbal és kiválasztjuk a “Tulajdonságok”-at (Properties). A megnyíló ablakban kiválasztjuk a Kompatibilitás (Compatibility) lapot/kártyát/menüt/gombot (minek hívják ezt magyarul?), majd kipipáljuk a “Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban:” (Run this program in compatibility mode for:) mezőt, majd az alatta aktívvá vált legördülő menüben kiválasztjuk a “Windows Vista (Service Pack 2)”-őt. Azután a beállításokat elmentjük, és ha legközelebb a tálcán elhelyezett ikon segítségével indítjuk a Skypeot, akkor már lehetőségünk lesz minimalizáláskor a tálcáról eltüntetni a programot, mint ahogyan az a 4.1-es verzióban volt lehetséges.

  Skype 4.2 - kompatibilitás üzemmód beállítása
  Amennyiben különböző helyekről szoktad indítani a Skypeot, vagy automatikusan indul a géped bekapcsolása után, javaslom a leírt beállításokat a tálcán lévő indítóikon helyett, a C:\Program Files\Skype\Phone\, illetve 64 bites rendszer esetén a C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\ elérési utakon megtalálható Skype.exe indítható programfájl tulajdonságaként beállítani.

 2. A második megoldás az egyszerűbb. Távolítsd el a gépedből a 4.2-es Skypeot, és telepítsd a újból a 4.1-es verziót. Letölthető itt.

U.i.: Szilinek köszönöm az arab magyar Windows 7-ben használatos pontos magyar kifejezések elküldését.

[update]

EG0 jelezte, hogy kijött májusban egy módosított verzió, melyben van lehetőség eme tálcás “funkció” kikapcsolására. A keresendő verzió 4.2.0.169. Figyelem, az 5.0.0.105 BETA még nem tartalmazza ezt a módosítást!

27 hozzászólás “Skype 4.2, nem lehet eltüntetni a tálcáról”
 1. rbrt szerint:

  teljesen egyetértek veled… méghogy feature, inkább a hónap vicce 🙂
  a második megoldást választottam

 2. csz szerint:

  Nálam 4.2es Skype fut 64bite-es Win7-en, ugyanez a gondom. Sőt, nem tudom megakadályozni hogy Windows induláskor elinduljon. Kiveszem a pipát a settings-ben, semmi. MsConfig, semmi. Hiába indítom adminisztrátorként.

 3. gorati szerint:

  Szintén 64bit, szintén 7-es. Még jó, hogy elolvastam a cikket. Ezek után tuti nem frissítek! 🙂

 4. Lime szerint:

  Kíváncsi lennék rá, hogy a fejlesztők mielőtt eldöntötték, hogy ezentúl a Skype-nak márpedig a tálcán a helye, hány ember véleményét kérték ki róla, és hányan válaszolták rá azt, hogy: Hülye vagy baszd meg?!

 5. Tomchy szerint:

  Köszi, ezt kerestem.
  Gratula Skype-éknak 🙂

 6. plussy szerint:

  Köszi!!

 7. hitacs szerint:

  Nekem MSN (Live) messengerrel ugyanilyen bajom van (64bit Win7), inkább nem futtatom, minthogy ott foglalja a helyet a tálcán… nagyon gáz. Skype 4.2 is?! übergáz!

 8. e1 szerint:

  Azt hiszem Live Messengerre működik ugyanez a megoldás, mint Skypera.

 9. szomi szerint:

  Hát én is megszívtam Win 7-en vele én is átállítottam a kompatibilitást Vistára azóta nem indul a skype a Windowszal elég ökör modon sikerült ez a verziót összekreálni így.

 10. drr szerint:

  Nekem a 3.6-os verzió fut Windows 7-en, tökéletes. Próbálkoztam a 4-es verzióval, de gusztustalan, nem tudom megszokni. A 4.2-est meg nem lehet minimalizálni. Nem kell az új, jó nekem a régi 🙂

 11. Whistler szerint:

  Köszönöm!
  Én is káromkodtam rendesen, és azonnal vissza is tettem a 4.1-es verziót. De nem voltam rest egy “szép” üzenetet írni Skype-éknak sem – gondolom a következő verzióra majd észbe kapnak, mert láttam, nem én voltam az első, aki szintén megtette ezt.

 12. e1 szerint:

  Mit nem tudsz a 4-es verzión megszokni? Be lehet állítani kompakt módba, és akkor ugyanúgy néz ki, mint a régi. Sőt, még Windows és Skype stílus között is lehet választani. 🙂

 13. ZEX szerint:

  Köszönöm!

  Én is keresgéltem, hogy hol lehet a baj. De ezek szerint nem az én készülékemben.. 🙂 Gyalulom én is a 4.2-eset és megy fel a régebbi!

 14. NFGABI szerint:

  Skype-éknak, és főleg a nagyeszű fejlesztőnek aki ezt a tálcás trükköt kitalálta,csak azt tudom kívánni, hogy minden rezidens programja rohamozza meg a tálcáját és örökre ragadjon oda, hadd tudja meg mit művelt egy elvetemült pillanatában, ami mellett ráadásul még ki is tartanak.
  Fejlesztés? Röhej… Vagy inkább siralmas…
  Hát már tőlük is ennyi telik?

 15. Rimelek blog szerint:

  Skype 4.2 rendszer tálcára helyezése windows 7-ben…

  Skype és MSN és egyéb IM kliensek a rendszer tálcán figyelnek. Triviális. Vagy mégsem? Úgy néz ki ma már annyira mégsem. Nem tudom, ki, hogy van vele, de én jobban szeretem, ha ezek a kliensek nem foglalják az egyéb programok elöl a tál…

 16. EG0 szerint:

  Az új Skype verzió kapott beépített megoldást:

  Eszközök – Beállítások – Speciális
  Bejelentkezett állapotban Skype-ikon a jobb alsó sarokban: KIKAPCSOLNI!

  (A magyar fordítás rossz, eredetileg “taskbar” szerepel ott, nem system tray!)

 17. e1 szerint:

  Nem egészen érted, hogy mi a gond. Mi nem az ikont akarjuk a jobb alsó sarokból eltüntetni, hanem pont fordítva, a tálcáról akarjuk a Skypeot oda juttatni.

 18. EG0 szerint:

  Akkor most olvasd el még egyszer, amit a fordításra vonatkozólag írtam. 🙂

 19. e1 szerint:

  Már csak az a bökkenő, hogy amit itt írsz az az angol verzióban nincs. Sem a 4.2-esben (XP alatt néztem), sem az 5.0 BETA verzióban.

 20. EG0 szerint:

  Lehet, hogy csak Windows 7 alatt jelenik meg, ott van értelme végül is.
  Ha átváltok angolra, akkor:
  Keep Skype in the taskbar while I’m signed in

 21. e1 szerint:

  Az utolsó 5.0-ásban nincs ilyen és amikor ezt a bejegyzést írtam, akkor a 4.2-esben sem volt, mert azt előtte 3x átnéztem (és nem véletlenül van erről a témáról több fórum a Skype oldalán). Milyen a te Skypeod pontos verziószáma?

 22. EG0 szerint:

  Verzió 4.2.0.169 Fájlméret 22 MB. Hivatalos kiadás. Kiadás dátuma: May 20, 2010. Fájlnév: SkypeSetup.exe

 23. e1 szerint:

  Ott lesz a kutya elásva. Ez a bejegyzés még februárban íródott.
  Amúgy klassz, hogy a születésnapomra adtak ki az javított verziót. Úgy néz ki 5-ösről visszamegyek 4.2-re. 🙂

 24. certee szerint:

  Én használom a PowerMenu programocskát és azzal el lehet tüntetni a tálcáról. Ezt a progit egyébként is azért használom mert bármilyen progit háttérben lehet futtatni, mint például az Outlook-ot, így az sem zavar a tálcán.

 25. Saskal szerint:

  Köszi EGO a megoldást!
  A pipa kivétele tényleg leveszi a tálcáról a skype-ot 5.0.0.152-nél és csak jobb oldalon az óra mellett csücsül 🙂 Persze csak akkor ha az x-re nyomok, azaz bezárásra, nem a kis méretre.

  “Eszközök – Beállítások – Speciális
  Bejelentkezett állapotban Skype-ikon a jobb alsó sarokban: KIKAPCSOLNI!”

 26. EG0 szerint:

  Szívesen! Igazából én is csak egy angol nyelvű oldalon találtam rá a megoldásra, és onnan már nem volt nehéz rájönni, hogy egyszerűen sikerült félrefordítani magyarra.

 27. Mahinator szerint:

  Szerintem ennek a funkciónak a beállításának, hogy tálcán, és-vagy értesítési területen legyen az ikon, már rég benne kéne legyen a windowsban.

  Ha már oda tették azt a rögzítés a tálcán menüpontot, szerintem elfért volna még egy menü, mondjuk rögzítés az értesítési területen. Vagy ilyesmi.

  Szerintem nem ártana ha a Microsoft megkérdezné az okosabb, kreatívabb magyar társaságot, mielőtt döntenek bármiről! 😀

 28.  
Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!